Sunday, February 14, 2010

Valentine Linzer Hearts

Hozzávalók:
100 g pirított, őrölt mandula
fél (negyed-negyed) csésze barnacukor
2 csésze liszt
fél tk. őrölt fahéj, csipet só
1 ek. kakaópor
220 g puha vaj
2 tojássárgája
1 tk. természetes vanília kivonat
fél tk. frissen reszelt citromhéj


Díszítéshez:
étcsokoládé
íróka + 2 ek. céklalé
vörös áfonya lekvár


A mandulát sütőpapírra terítem és 180 °C-ra előmelegített sütőben 6-8 percig pirítom. Konyharuhába öntöm, feltekerem és 6-8 percig pihentetem, majd átdörzsölöm, hogy a héja/bőre lejöjjön. Ha kihűlt negyed csésze kristálycukorral megdarálom.

A vajat habosra keverem a maradék (negyed csésze) cukorral. Hozzáadom a tojássárgáját, végül a vanília kivonatot és a reszelt citromhéjat.

Átszitálom a lisztet, hozzáadom a sót és az őrölt fahéjat, majd belekeverem a cukros mandulát.

A vajhoz adagolom a lisztes mandulát. Amikor összeállt a tészta, kettéosztom, fóliába csomagolom és hűtőbe teszem az egyik felét, a másik feléhez 1 ek. kakaóport adok, átgyúrom és azt is a hűtőbe teszem legalább egy óra hosszára.

Miután eleget pihent a tészta, előbb az egyiket kinyújtom, kiszaggatom, majd a másikat is, és 180 °C-on megsütöm (10-12 perc), majd sütőpapírral együtt rácsra teszem kihűlni. Ha kihűlt az alkalomnak megfelelően díszítem étcsokoládéval, vörös áfonya lekvárra és céklaleves írókával.

Tipp: Ha a mandula héja nem adja meg magát, le lehet forrázni és állni hagyni 5-6 percet, ez után könnyem lehúzható.

No comments: