Saturday, April 13, 2013

Konyhai (ki(s))segítőim

kitchen_utensils
Egy doboznyi segítő, kisegítő, kis segítő

Egy ideje tervezek már bejegyzést szentelni ezeknek. Amikor a napokban bloggertárs bemutatta nagymama fakanál-készletét (ó, nagymama konyhai kellékei, ha azok mesélmi tudnának!), elhatároztam, hogy nem halogatom tovább. Megérdemlik a külön posztot. Napi szinten nyúlok értük, legyen az főzés vagy sütés, keverés vagy kavarás.

Bambusz dobozkában sorakoznak, vátják az aktuális feladatot, szolgálatra készen. Mindenkinek meg van a maga feladata, ritka az átfedés. Vegyük sorban, ki milyen feladatot lát el (jobb alsó sarokból indulva óramutatóval megegyező irányban, csiga alakban):

• a legkisebb segítő - apró, kerek fej, rövid, vékony nyél; úgy tizenöt és fél éve kaphattam apai nagymamámtól, használtan; rengeteg költösésen van túl, megélet egy kollégiumi évet is; el van színeződve, meg van kopva, be van repedve; igen praktikus kis mennyiségű alapanyagok esetében, pl. liszt pirításánál rántáshoz, vagy kisebb fej hagyma olajon kavargatásához;

• egy átlagos méretű fakanál (IKEA-s, egy három részes készlet része); szolgálatba állás előtt egy kis smirglizésre szorult, de azóta remekül megállja a helyét; úgy négy-öt éves lehet; színtelen-szagtalan újonc lévén a főzött krémek, tejberizs szerepköre jutott neki; később lett porridge-séf, majd gyümölcsök (pl. meggymártás, áfonyaszósz) felelőse is lett; míg nem a ház ura pedig befogta forralt borra; így lett az abszolút desszertes fakanál;

• a kézi habverő - öntet simára keveréséhez, kis mennyiségű tejszín felveréséhez használom; hét-nyolc éves lehet;

• a nagy, kerek fejű, rövid szárú, bambuszból készült kanál - saláták tálalásához; eredetileg olajos alapú saláták összekeverésében is segédkezett (vinyigret pl.), de ma már csak tálal; szép nagy adagokat lehet vele egyszuszra átmozgatni; a helyi Asia Market-ből származik, négy-öt éves lehet;

• a kisebbik falapát - ez is nagymama 'útravalója'; ezzel a kettővel vágtam bele saját kis konyhán ízeinek építgetésébe bő tizenöt évvel ezelőtt; leragadni hajlamos, szaftos húsokért felel, ahol egy fakanál kerek feje nem lenne célszerű, mert a több kavargatás széttörné a húst, lapáttal pedig lazán, könnyedén odébb lehet tolni, meg lehet fordítani;

• a nagy falapát - ugyanazt a szerepet tölti be, mint a kisebbik, a húsokat mozgatja, de szaftosak helyett a natúr sütésnél segédkezik; úgy hat éves lehet;

• a hosszú, kecses, olajfából faragott kanál - zöldsaláták tálalásnál segít; öt és fél éves, legutóbbi tunéziai utunk óta lakja a konyhám;

• a késélező egy remek kis fanyelű kés-szett része, amit apámtól kaptam úgy bő tíz éve, de csak ez a darabja repült ide velünk (nem mertem késekkel telepakolni a bőröndöt, pedig milyen jól jönne a fa tartójában sorakozó kisebb-nagyobb kés készlet) - a késeket tartja élesen;

• a merőkanál levesek, szaftos húsos fogások tálalásánál segédkezik; úgy nyolc éves lehet;

• a krumplitörő talán a legritkábban használt darab; ugyan kevés tört krumplit eszünk, és levest pürésíteni botmixerrel szoktam, de hiányát éreztem, így megreptettük négy-ött éve; Szegedről van, tizenkét éves lehet;

• a leghosszabb fakanál nagy mennyiségű levesek (pl. karácsonyi gomaleves, borscs) meg-megkavarásánál segít be; nem emlékszem már honnan van, de úgy nyolc éves lehet;

• a hosszú, masszív, tömör, nehéz fa, lyukacsos fakanál, vízből kimerni segít (pl. túrógombóc);

• az arasznyi fakanál (feje átlagos, szára kurta) kis mennyiségű levesek meg-megkavarásában működik közre; a 'zsiráf' fakanállal egykorú, egy szettben lehettek;

• a fa nyelű, hosszú, kecses, lekerekített orrú, hajlított fém spatula apró, szaggatott sütemények nyújtófelületről tepsire helyezésében asszisztál; három-négy éves lehet, a helyi konyhaboltból, Kitchen Complements;

• az élénk színű szilikon fejű, átlátszó műanyag nyelű spatula makulátlanul 'törli' ki a tálat, legyen az tejszín- vagy tojáshab, szósz, szaft, öntet, sodó - egy csepp sem megy kárba (mosogatni is egyszerűbb), kitűnő segítség; úgy négy-öt éves lehet, az Arnotts-ból;

• a favilla az IKEA-s három részes készlet része, szintúgy smirglizésre szorult, de miután kikupálógott, kifogástalanul 'működik' - tészta főzésnél, rizs, árpagyöngy, grecska fellazításánál, párolt spenót kiszedésénél segédkezik; (a harmadik egy lyukacsos falapát volt, ami épp a múlt héten tört el a sütő szerelése közben, de nem is bánom, mert a smirglizés nem sokat segített rajta és rémálom volt elmosogatni a szálkás lyukak miatt);

• a japán rizslapát (made in China) - lapos, kissé elnyújtott fejű, rövid szárú, fehér műanyag lapátka, az ora enyhén felfelé hajlik; azon túl, hogy nem ragad rá a rizs, a salátákat (lencse, bab, csicseri, couscous) remek vele összeforgatni; úgy három-négy éves lehet, és ugyancsak a helyi Asia Market-ből való;

• a facsipesz a BHV konyhai részlegéről van, második párizsi utunk alkalmával találtam rá, miután bő egy éve vadásztam már csipeszre, hogy a hajlatnál szétjött wokhoz kapott elődjének üresedését betöltse; zöldbab, spárga, brokkolirózsák párolóból kicsipegetésénél, alufólia-, sütőpapír-takaró leemelésénél jön jól; négy éves;

• a chapati-nyújtófa (belan) - rövidke, a közepe vastagabb, a két vége vékonyabb - kisebb tészták nyújtásába segít be; úgy négy-öt éves lehet, ugyancsak Asia Market;

3 comments:

teller-cake said...

Hiába, egy konyhatündér fő fegyvere nem feltétlenül egy varázspálca, hanem sok varázs-holmi...;-)

marisz57 said...

A lyukacsos fakanaladat irigylem! Régóta vadászok már ilyenre, de még nem sikerült ráakadnom.

Anazar said...

Teller-cake, így van! :-))

Marisz, igen kis hasznos jószág, remélem mihamarabb rátalálsz egy megfelelőre :-)